Gépkezelő hatósági vizsga

A Közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek hatósági vizsgára felkészítő képzése képzés leírása:

A közúti áruszállítást végző jármű megrakásához, vagy ennek előkészítéséhez alkalmazott minden olyan önjáró emelő és rakodógépre (járműre), továbbá járműre szerelt gépi berendezésre, amelyet anyagmozgatásra, rakodásra, emelésre – a bányaművelés földalatti létesítményei, a külfejtés, a villamoshálózat-építés, a vasúti felépítmények létesítése kivételével – használnak, a gépet kezelő és irányító személynek gépkezelői jogosítvánnyal kell rendelkeznie. A képzés célja, államilag elismert (OKJ-s) gépkezelői bizonyítvánnyal rendelkező szakemberek, új típusbejegyzések bővítésére való felkészítése és vizsgáztatása.

Jelentkezési feltételek:

  • Iskolai végzettség: Az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott – a megszerezni kívánt gépcsoporthoz tartozó – könnyű- vagy nehézgépkezelői szakképesítés vagy építő- és anyagmozgató gépkezelő szakképesítő vizsga (emelőgép,földmunkagép,targoncavezető, stb.)
  • Egészségügyi alkalmasság: 1. fokú munkaköri alkalmasság

Fontos tudni:

- Az új jogszabályok alapján a különbözeti vizsgát most hatósági vizsgának nevezik és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) bonyolítja, a 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet alapján és az új jogosítványokat is ők állítják ki.

- Míg régebben külön-külön kellett vizsgázni elektromos targonca, dízel targonca, gázüzemű targonca, magasemelésű targonca, szállító targonca, oldalvillás targonca, stb. típusokra, addig most már elegendő egyetlen targoncavezetői vizsgát tenni. Az új szabályozás 3 csoportra osztja a targoncákat: vezetőüléses targonca, vezetőállásos targonca és gyalogkíséretű targonca. E három targoncatípus lefedi a targoncák összes fajtáját, függetlenül a meghajtástól, vagy a teheremelő képességétől. A korábban letett építőgépkezelő jogosítványok érvényben maradnak, de új gépeket már nem lehet ezekbe bejegyezni. Az emelő-és rakodógépek tekintetében 2015.​december 31-ig jogosít a bejegyzett géptípusok kezelésére.

- A hatósági vizsga, az OKJ-s bizonyítvány birtokában csak gyakorlati vizsgát (gépkezelést) jelent!

- A bejelentéshez a következő dokumentumok kellenek: egészségügyi alkalmasság, 2 db igazolványkép, OKJ-s bizonyítvány másolata, személyi igazolvány és lakcímkártya mindkét oldalának egy lapra történő fénymásolata, gépkezelő által aláírt adatlap és meghatalmazás, melyben meghatalmazza a Képzőt, hogy a jogosítvány ügyében eljárjon.

- A vizsgára történő jelentkezés kizárólag a képző cégnél, a Nemzeti Közlekedési Hatóság internetes felületén keresztül lehetséges. Az interneten keresztül kitöltött és kinyomtatott formanyomtatványokat a jelentkező személyes aláírását követően a képző cégnek kell megküldeni az NKH részére.